Boerderijmuseum ‘de Bovenstreek’ 

Over Veluws Schoon

Veluws SchoonDe uit ongeveer twintig leden bestaande klederdrachtgroep Veluws Schoon geeft klederdrachtpresentaties in Boerderijmuseum ‘de Bovenstreek’ en daar buiten. Zo was de aan het Boerderijmuseum gelieerde klederdrachtgroep in Amsterdam en Den Haag bij de huwelijken van respectievelijk prins Willem Alexander en Máxima en prins Constantijn en Laurentien.

Veluws Schoon laat de streekdrachten zien die in de gemeente Oldebroek  gedragen zijn tussen 1800 en nu. Dat wil zeggen de oude volksdracht met de bonte tipmuts en het zilveren oorijzer, de dracht met het schootjak en de lange muts met de gouden, zilveren of zwarte bellen en het jacquetpak, een laatste mode die nog door een hand vol vrouwen gedragen wordt.
Ook worden kostuums getoond die gedragen werden in tijden van rouw, als men op visite ging of aan het werk was. Soms nemen ook kinderen deel aan de show.

Bijzondere aandacht krijgen de accessoires bij de verschillende drachten. Zoals het oorijzer, de oorbellen die niet in het oor maar in de voorstrook van de muts gestoken worden, de halssloten met bloedkoraal of glasgranaat, de beugeltassen uit Kampen of Schoonhoven, de zilveren schoen- en kuitgespen en niet te vergeten de verschillende soorten horlogekettingen van de heren.

Voor foto’s van de groep kijkt u op ‘Fotoalbum Veluws Schoon’ – Veluws Schoon.

Informatie over de show: bovenstreek@hetnet.nl of telefoon: 0525 – 63 1457.