Schaatshistorie in Boerderijmuseum

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Links runderbotten uit de negende eeuw, de voorloper van de houten schaats en rechtsboven de klapschaats

De geschiedenis van de schaats, van glis tot klapschaats, is tot 1 april 2019 te bewonderen in het Boerderijmuseum aan de Bovenstraatweg 10A in Oldebroek. Inrichter van deze wisselexpositie op de deel van de uit 1753 daterende monumentale boerderij is Peter Bloemendaal uit Bennekom, secretaris van de 160 leden tellende verzamelkring De Poolster.
Peter Bloemendaal is geboren en opgegroeid in Apeldoorn en woont tegenwoordig in Bennekom. Bloemendaal is zijn leven lang al geïnteresseerd in schaatsen en de ontwikkeling van de schaats. Hij heeft een schaatsmuseum op de zolder van zijn woning, waar zo’n 400 schaatsen getoond worden. Een deel daarvan is nu te zien in het Boerderijmuseum.

Runderbotten
De bezoekers van het Boerderijmuseum kunnen onder andere kennis maken met ’schaatsen’ uit de negende eeuw: runderbotten met leren veters. Een Elfstedenkruisje uit 1985 ligt in één van de vitrines en dicht daarbij het door oud-Olympisch kampioen Piet Kleine gemiste Elfstedenstempel uit 1997 en daarnaast de naar Koningin Wilhelmina genoemde Hollandse zwierschaatsen.

Elfstedenbord
Ook in het Boerderijmuseum het Elfstedenbord uit 1985 van IJsclub Ons Genoegen uit St. Jansklooster. Peter Bloemendaal zegt dat de winnaar van de Elfstedentocht altijd een soort Delfts blauw bord krijgt om aan de muur te hangen. In 1985 was dat Evert van Benthem. De club waar de Elfstedenwinnaar lid van is, in dit geval IJsclub Ons Genoegen uit St Jansklooster, krijgt dan ook zo’n bord. Toen Peter Bloemendaal de kans kreeg om dit bord toe te voegen aan zijn verzameling hoefde hij niet lang na te denken.

De Poolster
Peter Bloemendaal vertelt dat het doel van verzamelkring De Poolster is om de producten van de schaatsenmakerijen en schaatsfabrieken is om deze te bewaren als industrieel en cultureel erfgoed. De verzamelaars wisselen onderling informatie uit over alles wat met het product schaatsen te maken heeft. Jaarlijks wordt er op de eerste zaterdag van oktober een najaarsbijeenkomst gehouden. Daar is gelegenheid om schaatsen, boeken, posters, speldjes, foto’s, ansichtkaarten te exposeren, te ruilen of de oorsprong van een bepaald type schaats met elkaar uit te zoeken. In het voorjaar is er meestal een themabijeenkomst.
De wisselexpositie over de ontwikkeling van de schaats is te zien tijdens de openingstijden van het Boerderijmuseum.